Uwaga na warzywa z mrożonek. Mogą zawierać śmiertelnie groźną bakterię!

i

Autor: Steven Depolo/CC A 2.0 G/flickr.com Uwaga na warzywa z mrożonek. Mogą zawierać śmiertelnie groźną bakterię!

Uwaga na mrożonki! Sanepid ostrzega przed groźną bakterią

2018-07-12 9:58

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożywaniem mrożonych warzyw na surowo. Mogą one zawierać śmiertelnie groźną bakterię. W całej Europie z jej powodu zmarło ostatnio dziewięć osób.

W pięciu krajach Europy: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii doszło już do zatrucia bakterią Listeria monocytogenes, która stanowi źródło bardzo groźnej dla zdrowia i życia choroby, czyli listeriozy. W ostatnim czasie z powodu zatrucia tą niebezpieczną bakterią zmarło dziewięć osób.

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, prawdopodobnym źródłem zatruć listeriozą jest mrożona kukurydza. GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

GIS powołuje się na ustalenia Europejskiej Agenci Standardów Żywności, która do czerwca 2018 r. zanotował prawie 50 przypadków zatrucia tą chorobą. Dodatkowo bakterię Listeria monocytogenes wykryto w mrożonych warzywach produkowanych w latach 2016-2018 na węgierskim rynku. Trwa ustalanie dokładnej skali zakażenia żywności.

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Objawy:

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

Czytaj także: Lubelskie: Szef nie pozwolił pracować pijanemu 56-latkowi. Ten zemścił się, niszcząc jego samochód

Zobacz TO WIDEO: