Na EFS będzie można nauczyć się m.in. sztuki robienia nalewek

i

Autor: Europejski Festiwal Smaku Na EFS będzie można nauczyć się m.in. sztuki robienia nalewek

Europejski Festiwal Smaku: Smak Gruzji na ulicach Lublina [PROGRAM, ATRAKCJE]

2015-08-31 15:17

Przez dziewięć dni w Lublinie będzie można zasmakować w kuchni gruzińskiej. Już jutro startuje 7. edycja festiwalu kulinariów, wydarzeń artystycznych i kulturalnych. 

Nie ruszając się z Lublina czeka kulinarna podróż przez przeróżne zakątki Europy.

Przez cztery dni na placu Łokietka przed lubelskim Ratuszem będzie rozstawione Miasteczko Gruzińskiego Smaku. Będzie można poznać i posmakować tradycyjnych chaczapuri, chinkali czy mcwadi. Tajniki zagranicznych kuchni odkryją najlepsi kucharze z Polski i Europy.

Europę w Lublinie będzie można poznawać wszystkimi zmysłami. Na uczestników czekają liczne pokazy i warsztaty. W programie m.in. zajęcia z fotografii, jarmarki inspiracji, wernisaże czy spotkania w salonie literackim.

Na uczestników czekają

i

Autor: Europejski Festiwal Smaku Na uczestników czekają

Smaki Europy będzie można poznawać w różnych zakątkach centrum Lublina. Na kilka dni powstanie smakowity trakt przez miasto. Wśród przystankówm.in.: Krakowskie Przedmieście (Jarmark), Plac Łokietka (Miasteczko Gruzińskie) czy na Starym Mieście: Plac po Farze (warsztaty, wernisaże, koncerty), Plac Rybny (Targ Rybny i Slow Food) i Zamek Lubelski (warsztaty nalewek i spotkania).

Pełny program 7. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku

1 września (wtorek)
10.00–13.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla szefów kuchni. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja)
12.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ. Inauguracja wystawy ogrodniczej – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie 
13.00: Warsztaty nalewek zdrowotnych. Prowadzi Marek Dyrka, Mistrz Nalewek – dziedziniec Zamku
14.00: Krzewy i drzewa na nalewki. Warsztat. Prowadzi Krzysztof Wrona – dziedziniec Zamku
18.00–21.00: Warsztaty kuchni gruzińskiej dla Vipów, dziennikarzy i blogerów. Prowadzi Nana Kolbaia (Gruzja)

Smaków całej Europy spróbować będzie można na ulicach Lublina

i

Autor: Europejski Festiwal Smaku Smaków całej Europy spróbować będzie można na ulicach Lublina

2 września (środa)
10.00–13.00: Warsztaty „Jem Ziemniak” dla szefów kuchni. Prowadzi Krzysztof Korolewicz, Europlant
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku
12.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
12.00–22.00: Jarmark Inspiracji. Inauguracja – Stare Miasto 
16.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
17.00: Tomasz Dostatni OP, Duchowe wędrowanie – dziedziniec Zamku
17.00: Niko Pirosmani. Podróż w czasie. Malarki z Konopnicy – dziedziniec Zamku
18.00: Gruzja magiczna. Wernisaż wystawy fotografii Magdaleny Konik. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Muzeum Lubelskie 
18.30: Spacer wzruszeń. Moda i Ogrody. Małgorzata Sulisz & Atelier. historyczni – dziedziniec Zamku
19.00: Salon Literacki. Czytanie gruzińskiego eposu „Rycerz w tygrysiej skórze”. Czyta Jerzy Rogalski
20.00: Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
21.00: jemTeatr. Premiera spektaklu „Kirgiz schodzi z konia” inspirowanego esejem Ryszarda Kapuścińskiego. 7 potraw polskich i 7 dzikich win gruzińskich.

Festiwal Smaku trwał będzie do 8 września

i

Autor: Europejski Festiwal Smaku Festiwal Smaku trwał będzie do 8 września

3 września (czwartek)
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6 
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto 
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
16.00–18.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty nalewek. Prowadzi Hieronim Błażejak
16.00–17.00: Oko w oko z ośmiornicą. Pokaz w wykonaniu Restauracji Kardamon, Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka. Wydarzenie z udziałem Roberta Makłowicza
17.00: Warsztaty fotografii otworkowej. Prowadzi Ryszard Karczmarski – klasztor oo. Dominikanów 
17.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 

18.00: Krym niedokończona podróż. Wernisaż wystawy fotografii Romana Krawczenki i Ryszarda Karczmarskiego – klasztor oo. Dominikanów
20.00: Mela Koteluk, Katie Melua. Główny koncert Europejskiego Festiwalu Smaku. Uroczyste otwarcie festiwalu – Arena Lublin

4 września (piątek)
10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food. Inauguracja – plac Rybny
10.00–12.00: Tajemnice kuchni gruzińskiej. Warsztaty dla top szefów kuchni z Lublina i regionu. Prowadzi Giorgi Beżuaszwili (Gruzja)
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku
10.00–22.00 – Jarmark Inspiracji – Stare Miasto 
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6
12.00: Wernisaż wystawy malarstwa Keti Matabeli (Gruzja) – Muzeum Lubelskie
12.00–14.00: Gospodarka ze smakiem. Warsztaty wyrobu cydru. Prowadzi Hieronim Błażejak
12.00–16.00: Leica Open Day – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Restauracja Stary Młyn w Bełżycach – scena plac Po Farze 
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze 
18.00: Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca. Spektakl Stowarzyszenia Teatralnego Badów wg Ilji Erenburga – sala widowiskowa Centrum Kultury
18.00: Wernisaż wystawy fotografii Atelier. historyczni „Ludzie Konopnicy. Folklor historyczną techniką ujęty”
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Biłgorajska – scena plac Po Farze 
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze 
18.00: Premiera festiwalowego piwa. Browar Piwne Podziemie
19.00: Salon Literacki: Wieczór autorski Mariana Janusza Kawałko
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Izrael. Restauracja The Olive. Hotel Ilan – scena plac Po Farze
20.00: Koncert Zumba Georgian etno-folk (Gruzja) – scena plac Po Farze 
21.00: Koncert zespołu A-Wa (Izrael) – scena plac Po Farze 
22.00: Suliko. Koncert Ellen Chkhitadze (Gruzja) – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
23.00: Noc toastów gruzińskich z udziałem Zumba Georgian etno-folk – restauracja Old Pub

Zobaczcie jak Europejski Festiwal Smaku wyglądał w ubiegłym roku

5 września (sobota)
10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny. Po raz pierwszy na festiwalu 
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto 
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku, czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier.historyczni – plac Po Farze 6 
10.00–15.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Centrum Kultury w Lublinie. Wystawy, gość specjalny, pokaz – Centrum Kultury w Lublinie. 
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
14.00: Teatr Nalewek. jubileuszowy XXV Ogólnopolski Turniej Nalewek. Obrady kapituły z udziałem Artystów Nalewek
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: „Ali Baba i czterech rozbójników” – plac Po Farze 
14.30 - 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie 
15.00–16.30: DJ-e Miksują. Pierwsze w Polsce pokazy kulinarne najlepszych didżejów z Polski. Prowadzi Piotr Tyczyński – scena plac Po Farze
15.00–23.00: Akademia Odkryć Fotograficznych Centrum Kultury w Lublinie. Plener na festiwalu – Stare Miasto
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Sadyba Rozalin – scena plac Po Farze
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Kraina wokół Lublina – scena plac Po Farze 
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze 
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Ukraina – scena plac Po Farze 
20.00: Ogłoszenie wyników jubileuszowego XXV Turnieju Nalewek – scena plac Po Farze
20.00: Koncert zespołu Rokiczanka (Polska) – scena plac Po Farze 
21.00: Koncert zespołu Haydamaky (Ukraina) – scena plac Po Farze 
22.00: Projekt Haydamaky & Rokiczanka (Ukraina Polska) – scena plac Po Farze 
23.00: Noc Nalewek z zespołem Haydamaky & Rokiczanka

Warsztaty kulinarne odbywać się będą na Placu po Farze, dziedzińcu zamkowym i restauracjach

i

Autor: Europejski Festiwal Smaku Warsztaty kulinarne odbywać się będą na Placu po Farze, dziedzińcu zamkowym i restauracjach

6 września (niedziela)
10.00–22.00: Targ Rybny & Slow Food – plac Rybny. Po raz pierwszy na festiwalu
10.00–22.00: Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
10.00–22.00: Jarmark Inspiracji – Stare Miasto 
10.00–18.00: Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci, za pomocą fotografii XIX wieku czyli wielkie fotografowanie na ulicach Starego Miasta. Atelier. historyczni – plac Po Farze 6 
10.00–18.00: Ogrody Zamkowe. Wystawa i targ – dziedziniec Zamku, Muzeum Lubelskie. Po raz pierwszy na festiwalu
12.00: 40 urodziny Ivo Violante, benefis kulinarny – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
12.00–14.00: Gruzińskie Wariacje w wykonaniu finalistów programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – Gruzińskie Miasteczko Smaku, plac Łokietka 
14.00: Wędrowny Teatr Lalek Małe Mi z Wrocławia: Ali Baba i czterech rozbójników – plac Po Farze 
14.30 - 17.00: Zielona Akademia Kubusia Puchatka dla dzieci. Prowadzą finaliści programów Top Chef, MasterChef, Hell’s Kitchen – dziedziniec Zamku
15.00–16.30: Jem Ziemniak. Pokazy kulinarne lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze 
16.30: Lubelskie smakuj życie. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze
17.00: Pokaz kulinarny Gospodarka ze smakiem: Pensjonat Rozanna – scena plac Po Farze
17.00: Wernisaż wystawy ambrotypów Lubelscy mieszczanie obrazami z przeszłości na szkle ujęci. Atelier. historyczni – róg Grodzkiej Ku Farze 
17.30: Pokaz kulinarny Ivo Violante & Przyjaciele – scena plac Po Farze 
18.00: Trzy Krainy Smaku. Pokaz kulinarny LGD Ziemia Kraśnicka – scena plac Po Farze 
18.30: Gruzja na talerzu. Pokazy lubelskich szefów kuchni – scena plac Po Farze 
19.00: Salon literacki: Czytanie eseju Ryszarda Kapuścińskiego: Kirgiz schodzi z konia. Gość specjalny Jerzy Rogalski – restauracja Old Pub 
19.00: Muzyczne wyprawy kulinarne: Macedonia – scena plac Po Farze
20.00: Džambo Aguševi Orchestra (Macedonia). Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku – scena plac Po Farze

8 września (wtorek)
19. 00: Debata Dwóch Ambon. Smak i kolor krzyża. Prowadzi o. Tomasz Dostatni – Bazylika oo. Dominikanów 
20.00: Duchowe After Party 7. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku – klasztor oo. Dominikanów