
Spis treści
Czy suszenie grzybów w domu jest szkodliwe dla zdrowia?
Suszenie grzybów to jedna z najstarszych i najpopularniejszych metod ich konserwacji. Polega na odparowaniu wody zawartej w miąższu grzyba, dzięki czemu stają się one lekkie, trwałe i łatwe do przechowywania. Proces ten pozwala zachować charakterystyczny smak i aromat, a przy tym chroni grzyby przed szybkim zepsuciem. Grzyby suszyć można tradycyjnie na nitce, w piekarniku lub w suszarce elektrycznej.
W sezonie jesiennym, gdy zbiory grzybów są obfite wiele osób zastanawia się, czy suszenie grzybów w domu jest szkodliwe dla zdrowia. Okazuje się, że zależy to od tego, jakie grzyby i w jaki sposób są suszone. Sam proces suszenia – jeśli jest przeprowadzony prawidłowo – nie jest szkodliwy dla zdrowia. Największym zagrożeniem jest jednak brak wiedzy, bowiem przypadkowe grzyby mogą zamienić się w "bombę chemiczną".
Jakich grzybów nie suszyć? Tych gatunków unikaj
Proces suszenia sprawia, że grzyby tracą nawet 90 procent masy wody. W efekcie wszystko, co pozostaje, staje się mocno skoncentrowane – zarówno wartości odżywcze, jak i toksyny. Długotrwałe działanie wysokiej temperatury sprzyja też powstawaniu związków drażniących dla układu pokarmowego. Specjaliści podkreślają, że w wyniku odparowania wody toksyny ulegają zagęszczeniu, co zwiększa ich szkodliwość. Niektóre grzyby po wysuszeniu mogą więc wręcz uszkadzać narządy wewnętrzne. O jakich jednak konkretnie gatunkach mowa? Których grzybów lepiej nie suszyć? Listę znajdziecie w galerii zdjęć poniżej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod galerią.
Tych grzybów nie susz! Mogą zagrażać życiu!
Jakie grzyby można bezpiecznie suszyć?
Do suszenia grzybów warto wybierać tylko te gatunki, które są w pełni bezpieczne i sprawdzone, a w razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się ze znawcą grzybów – to bezpieczniejsze niż ryzykowanie zdrowiem.