Smak świąt po lubelsku. Poznaj tradycyjne potrawy naszego regionu [PRZEPISY, ZDJĘCIA]

2015-12-23 14:43

Boże Narodzenie to dla wielu świętujących smak karpia, a właśnie województwo lubelskie jest największych producentem tej ryby w kraju. Na stołach mieszkańców Lubelszczyzny jednak najczęściej pojawia się pstrąg, kasze czy różne potrawy ze zbóż. W jakich wykonaniach?

Oleje produkowane wyłącznie na Święta Bożego Narodzenia, pierniki zrobione z wyrobów regionalnych, racuchy i makowce. Na Lubelszczyźnie często jedzone są ryby wędzone, pierogi z wieloma smakami nadzień m.in. kasze czy kapusta z grzybami.

Jakie są najbardziej niespotykane smaki? My wyszczególniamy: kisiel z owsa czy szynkę z karpia. Wszystkie te potrawy znajdują się na liście produktów regionalnych województwa lubelskiego.

Zobaczcie w galerii powyżej, jak smakuje Boże Narodzenie na Lubelszczyźnie.

Święta i Sylwester za granicą? TOP 8 najpopularniejszych kierunków lotów z Lublina