Pieczarkowa bomba witaminowa! Niezwykłe odkrycie z Lublina

i

Autor: Zdjęcie ilustracyjne; pixabay.com/CC0/manfredrichter Pieczarkowa bomba witaminowa! Niezwykłe odkrycie z Lublina

Pieczarkowa bomba witaminowa! Niezwykłe odkrycie z Lublina [WIDEO NOWA TV 24 GODZINY]

2017-12-14 10:09

Naukowcy z Lublina wiedzą jak pozyskać witaminę D2 z... pieczarek. Grzyby okazały się doskonałym źródłem wartościowych składników. Zobaczcie wideo!

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odkryli sposób na pozyskanie witaminy D2 z pieczarek. Niepozorne grzyby, jak się okazuje, mogą być bombą witaminową.

– Od wielu lat pokutuje pogląd, że grzyby są bezwartościowe. Wręcz przeciwnie – przekonuje dr Aneta Sławińska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Bierze udział we wzmacnianiu odporności, wykazuje działanie przeciwnowotworowe – wylicza dr Sławińska.

>>> Geminidy 2017: Kiedy i gdzie oglądać w Lublinie?

Odkrycie lubelskich naukowców ma wiele praktycznych zastosowań. Badacze rozpoczęli już współpracę z jedną z piekarni, która chce wprowadzić na rynek wypieki zawierające farsz grzybowy. To właśnie tam ukryta jest witamina D.

Jak naukowcy pozyskują witaminę z pieczarek? To już skomplikowany proces, choć badacze z UP nazywają go „w miarę prostym”. – Możemy wzbogacić owocniki grzybów wyższych w wiaminę D, naświetlając je sztucznym promieniowaniem UV. Ewentualnie można wyizolować prekursor samej witaminy – tłumaczy dr Aneta Sławińska.

>>> Kolejne ulice w Lublinie zmienią nazwy! „Ostateczny akt dekomunizacji”

Grzyby wyższe, z których naukowcy pozyskują witaminę D2 to nie tylko pieczarki, ale też np. boczniaki. Do tej pory witamina była pozyskiwana głównie z pleśni i drożdży.

Odkrycie lubelskich naukowców zostało już opatentowane. Twórcami wynalazku są dr Aneta Sławińska i prof. Janusz Kalbarczyk z Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

>>> Świąteczne iluminacje Lublina z lotu ptaka! Zobacz wideo!