Rośnie świadomość konsumentów, rośnie też zapotrzebowanie na dostęp do certyfikowanej żywności. W regionie znajdziemy miejsca promujące lokalne wyroby. Mieszkańcy regionu zwracają uwagę zarówno na pochodzenie, jak i na skład produktów.
– Poszukujemy produktów nieprzetworzonych, prosto od rolnika, które będą wolne od pestycydów i innych chemicznych dodatków. Bezpośredni kontakt z producentem daje klientowi pewność, że konkretny artykuł jest dobrej jakości. Możemy np. zapytać o historię jego powstawania, skład i wartości odżywcze – tłumaczy Joanna Łukasik-Komoszyńska, organizatorka targów Eco-Gala.
W Lublinie nie brakuje okazji do spotkania z wytwórcami. Oferują oni żywność oraz ozdoby i biżuterię – w wielu przypadkach wytwarzane nawet na oczach odbiorców.
Certyfikowane produkty znajdziemy m.in. na sobotnich Targach Żywności i Rękodzieła Eco-Gala przy ul. Fabrycznej w Lublinie. Szczegóły są na stronie wydarzenia.
Warto też szukać wybranej żywności bezpośrednio u producentów. Eksperci zalecają szczegółowe czytanie informacji zawartych na etykietach. Dzięki temu łatwiej ustrzec się przed zabiegami marketingowymi związanymi np. z używaniem nazw sugerujących jedynie „naturalność” lub „tradycyjny skład” wyrobów.
>>> Lamy, alpaki i inne wyjątkowe zwierzęta będzie można podziwiać w Lublinie [AUDIO]
>>> Mają pomysł, jak poprawić funkcjonowanie LRM. Rowerzyści proszą o „nową jakość” [AUDIO]
Posłuchaj, gdzie można znaleźć certyfikowane produkty z Lubelszczyzny! O szczegółach mówi Joanna Łukasik-Komoszyńska, organizatorka targów Eco-Gala.