Piekarnia w Niedrzwicy Dużej wypieka barany. Niezwykłe, bo wielkanocne. To tradycyjny produkt z tajemniczą recepturą charakterystyczna dla Lubelszczyzny. Wypiekane są już od lat 90., najlepiej smakują z mlekiem lub herbatą.
- Baranki są wypiekane dużo wcześniej ponieważ jest przy nich bardzo dużo pracy, każdy indywidualnie trzeba udekorować - wyjaśnia Joanna Mielnik, właścicielka piekarni w Niedrzwicy Dużej dla TVP. - Każdy też dużo wcześniej chce zaopatrzyć się w takiego baranka, by być przygotowanym na święta – mówi Mielnik.
Piekarze wychylają jedynie rąbka ściśle strzeżonej receptury. Każdy baranek wyrabiany jest z ciasta pszennego, później wędruje do specjalnej formy. Jest wypiekany i wysuszany, dzięki temu może dłużej cieszyć oko i podniebienie. Każdy baranek ma kokardkę oraz bukiecik bazi i bukszpanu.
Na stoły mieszkańców regionu oraz Europy trafi kilkadziesiąt tysięcy baranków.
Zobacz w galerii powyżej, jak wyglądają wielkanocne baranki z Lubelszczyzny.