Kury mogą wyjść już z kurników. Zgodnie z interpretacją rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które w grudniu kazało trzymać ptactwo w odosobnieniu. - Kury nioski oraz brojlery utrzymywane w wolnowybiegowym systemie chowu mogą być wypuszczane na zewnątrz pod warunkiem przebywania ptaków w wolierach lub miejscach zadaszonych z ogrodzeniem sięgającym do krawędzi dachu – informuje portal spożywczy.
Z prośbą do Głównego lekarza Weterynarii zwróciła się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, która sugerowała, że producenci jaj z naszego kraju, po 3 miesiącach zamknięcia ptaków (czyli od 21 marca) straciliby status „jaj z wolnego wybiegu”. Zmiana wiązałaby się nie tylko z ogromnymi stratami finansowymi, ale również dodatkowym nakładem pieniężny m.in. na konieczność zmian opakowań.
Producenci mogą wypuścić drób na zewnątrz jeśli mają woliery lub miejsca ogrodzone i zadaszone.
Polecany artykuł: