W dniach 2-6 września Lublin zamieni się w mekkę zdrowego jedzenia. Wszystko za sprawą Europejskiego Festiwalu Smaku, który zagości w tym czasie w mieście. Ugotują dla nas prawdziwe gwiazdy gastronomii! W tym roku tematem przewodnim będą smaki Gruzji, ale istotną rolę odegrają też tradycyjne lubelskie produkty.
- Będziemy prezentować najlepsze cydry z Polski oraz naturalne produkty, z których słynie Lubelszczyzna, czyli oleje i kasze. Chcemy w ten sposób pokazać, że należy wykorzystywać to, co jest najbliżej nas - w kurierlubelski.pl mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie. Z założenia Festiwalu produkty powinny być świeże, zdrowe i naturalne, a przygotowywane z nich potrawy mają nawiązywać do tradycji danego regionu. Swoje popisowe dania ugotują uczestnicy programów: Top Chef, Master Chef i Hell’s Kitchen, m.in. Mariusz Szwed, Agata Gawrońska, Bartłomiej Witkowski i Marcin Kaczmarek-Pielin.
Wszystkie wydarzenia w ramach Europejskiego Festiwalu Smaków odbędą się na dziedzińcu Zamku Lubelskiego. Specjalnie na tę okazję powstały tam nawet dekoracyjne ogrody z dużą ilością kwiatów oraz wykorzystywanych w potrawach warzyw i owoców. Impreza ma mieć też wymiar edukacyjny: - Każdy z nas wcieli się w bajkową postać. Ja mam być Tygryskiem. Chcemy w ten sposób zachęcić dzieci do zdrowego i smacznego odżywiania - w kurierlubelski.pl zauważa Ivo Violante, szef kuchni w restauracji Ivo.
W tym roku nowością podczas Europejskiego Festiwalu Smaku będzie (reaktywowany) targ rybny. Jego powodzenie ma przyczynić się do rewitalizacji Placu Rybnego w Lublinie i pomóc przywrócić temu miejscu dawny blask.
Poza samym gotowaniem, uczestników Festiwalu rozgrzeją występy muzyczne, w tym koncert tegorocznej gwiazdy, Katie Melua.
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem Festiwalu.