Niezmienną atrakcją festiwalu jest Jarmark Inspiracji. Wśród straganów na Starym Mieście możecie kupić produkty i kulinaria z Lubelszczyzny, Polski i Europy, naturalne składniki, rękodzieło.
W piątek także pokazy, degustacje, a wieczorem koncerty. Na finał Lao Che (godz. 20.15, Plac Po Farze). W sobotę okazja do spotkania znanych aktorów podczas pokazu mody (godz. 19.00, Plac Po Farze). W niedzielę na finał koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky (godz. 20.00, Plac Po Farze).
>>> Lublin kiedyś i dziś. Zobaczcie, jak dawniej wyglądało nasze miasto [STARE ZDJĘCIA]
>>> Biłgoraj: Po ulicach miasta spacerował... wielbłąd!
07 WRZEŚNIA 2018, Piątek
- 10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
- 10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
- 12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
- 15.00 – Konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Cafe Trybunalska
- 16:00 – Nowość. Restaurant Week. Pokaz Piotr Kwiatosz, restauracja Chapter One, plac po Farze
- 17:00 – Lubelskie na talerzu. Kodeń, Paulina Pietrusik, plac Po Farze
- 17:40 – Lubelskie na talerzu. Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
- 18.00 – Lubelskie na talerzu. Poniatowa, restauracja Pod Kogutem, plac Po Farze
- 18.00 – Premiera piwa festiwalowego "Malinowe Ale" z Browaru Zakładowego, pub firmowy Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1
- 18.30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pokaz Mistrzowski Maestro Jean Bos, Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
- 18.45 – Koncert Pieśni Sefardyjskich. Kaja Mianowana z zespołem, Kaplica Paryska, bazylika Dominikanów
- 19:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, plac po Farze
- 19:15 – koncert zespołu RDZA, plac Po Farze
- 20.00 – Wernisaż wystawy „Miasteczko”. Portret niewidzianego Hrubieszowa na fotografii Mariusza Tomczuka, restauracja Zaczarowana Dorożka
- 20:15 – koncert zespołu LAO CHE, plac Po Farze
- 21.00 – JemTeatr. Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana (zaproszenia), restauracja Zaczarowana Dorożka
- 21.00 – Anioły, Sen o mieście. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
08 WRZEŚNIA 2018, Sobota
- 10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie.
- 10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
- 11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
- 12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
- 12.00 – XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja “Nalewki ziołowe” i seminarium “Nalewki i zioła lecznicze”, restauracja Old Pub
- 13:00 – Konkurs „Śniadanie po lubelsku ( 2 tury po 3 restauracje), plac Po Farze
- 14:00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce: Historia koniaku, restauracja Old Pub
- 14:00 – Konkurs „Good Chef”. Część pierwsza, plac Po Farze
- 14:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Prof. Agnieszka Ludwiczuk z katedry Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: Lecznicze właściwości ziół i nalewek, restauracja Old Pub
- 14:45 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Marek Panek Hades Szeroka & Marek Siudym*
- 15:00 – Stacja Teatr z Konopnicy. Spektakl dla dzieci „Kop-ciuszek” plac Łokietka
- 15:20 – Konkurs „Good Chef”. Część druga, plac Po Farze
- 15:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Maria Nitychoruk, zielarka z Podlasia „ Sekretne życie Ziół”, restauracja Old Pub
- 16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
- 16:05 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Karol Zając z restauarcji Ego Hotelu Alter & Grzegorz Daukszewicz, plac Po Farze*
- 16:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Barbara i Dariusz Chwesiuk (właściciele Pałacu w Cieleśnicy) relacja „Od Pałacu do gorzelni”, restauracja Old Pub
- 16:40 – Konkurs „Good Chef”. Część trzecia, plac Po Farze
- 17:25 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Z udziałem Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce & Anny Popek, plac Po Farze *
- 18:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef i Turnieju Nalewek, plac Po Farze
- 18:15 – Lubelskie ze Smakiem. Pokaz mistrzowski Zuza Zak (Wielka Brytania), Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
- 18:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Pokaz wyrobu ormiańskich gołąbków tolma w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek nalewkowiczów, restauracja Old Pub
- 19.00 – Pokaz mody z udziałem gwiazd filmu i telewizji. W trakcie pokaz „Smaki Tanga. Tango Milonga”, Stowarzyszenie Akademia Tanga Argentyńskiego, plac Po Farze
- 19.30 – Koncert Katy Carr (Wielka Brytania), plac Po Farze
- 20.30 – Koncert Raper Tadek. Firma, z udziałem kwintetu smyczkowego, plac Po Farze
- 21.00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”, pokaz mistrzowski Jeana Bosa „Alchemia nalewek, wspólna degustacja nalewek, restauracja Old Pub
- 21.00 – Anioły, Historia Placu Litewskiego na wesoło. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
- 21.00 – Kolacja z gwiazdami, Hotel Hampton by Hilton (bilety)
09 WRZEŚNIA 2018, Niedziela
- 10.00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie
- 11.30 – Lubelskie Święto Miodu, msza święta w intencji pszczelarzy, Archikatedra Lubelska
- 12.30 – uroczysty pochód pszczelarzy z Archikatedry do Trybunału Koronnego, Stare Miasto
- 12.00 – XVII Lubelskie Święto Miodu (LŚM). Pokazy, koncerty, stoiska, Rynek Starego Miasta
- 12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
- 13:00 – Lubelskie na talerzu. Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie, plac Po Farze
- 13.30 – LŚM. Występ Zespołu Pieśni i Tańca APIS, plac Po Farze
- 14.30 – LŚM. Występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego „Kropelki Rosy” z Łukowa, plac Po Farze
- 14.30 – Akademia Kubusia Puchatka. Prowadzi szef Arek Krzesiak. Projekt Jemy Zdrowo, plac Po Farze
- 15.30 – LŚM. Pokaz mody pszczelarskiej, plac Po Farze
- 15.45 – Lubelskie na talerzu. Włodawa, Zespół Kresowianki, plac Po Farze
- 16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
- 16.15 – LŚM. Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki” z Włodawy, plac Po Farze
- 16.45 – Lubelskie na talerzu. Kozłówka „Kuchnia hrabiego”, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka
- 17.45 – Lubelskie na talerzu. Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie, plac Po Farze
- 18.15 – Lubelskie na talerzu. Łosoś w sosie parmeńskim. Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe, plac Po Farze
- 19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pieczeń po huzarsku, restauracja Huzar, plac Po Farze
- 20.00 – koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky, plac Po Farze
10 WRZEŚNIA 2018, Poniedziałek
- 18:45 – Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża. Krzyż w moim życiu. Krzyż u katolików, krzyż u prawosławnych”.
Program Europejskiego Festiwalu Smaku możecie znaleźć na europejskifestiwalsmaku.pl.