Egzamin zawodowy 2022: Formuła 2019. Te zadania będą na egzaminie w czerwcu
Egzamin zawodowy 2022. Sesja LATO egzaminu zawodowego rusza 1 czerwca i potrwa do 19 czerwca. Część pisemna w Formule 2019 odbędzie się w dniach 2-7 czerwca 2022. Warunkiem zdania części pisemnej jest uzyskanie co najmniej 50% punktów, z kolei, by zaliczyć część praktyczną - co najmniej 75%. Egzamin zawodowy 2022 w Formule 2019 odbywa się w formie elektronicznej, na komputerach. Zdającym wyświetla się 40 losowo wybranych pytań z bazy, która nie jest wcześniej udostępniana. Nie wiedzą więc, na jakie pytania trafią. CKE udostępniło jednak bazę ponad 80 zadań praktycznych z egzaminu zawodowego 2022 w czerwcu. Dzięki temu wiadomo, jakie zadania będą na wybranych egzaminach zawodowych. Szczegóły w dalszej części artykułu poniżej.
Sprawdź koniecznie: Egzamin zawodowy. Testy online, arkusze i jawne zadania najlepiej przygotują do egzaminu zawodowego w czerwcu 2022
Egzamin zawodowy 2022: FRK.01 WYKONYWANIE USŁUG FRYZJERSKICH
Jakie zadania ujawniło CKE dla osób zdających egzamin zawodowy FRK.01 WYKONYWANIE USŁUG FRYZJERSKICH? Znana jest treść aż czterech poleceń! Z czym będą się mierzyli zdający? Jedno z poleceń brzmi:
Wykonaj koloryzację trwałą przyciemniającą całego porostu, strzyżenie włosów metodą na mokro, ondulację fenową oraz uformuj fryzurę dzienną z upięciem na bazie kucyków, zgodną z zamieszczonymi rysunkami poglądowymi.
Do wykonania zabiegu koloryzacji wykorzystaj Fragment karty diagnozy włosów i skóry głowy oraz Skróconą instrukcję użycia preparatu do koloryzacji. Zabieg wykonaj z użyciem dodatkowego źródła ciepła.
Włosy skróć o nie więcej niż 2 cm do formy spójnej z zachowaniem poziomej, prostej linii bazowej.
Czytaj także: Egzamin zawodowy: wyniki. Kiedy i gdzie sprawdzić wyniki egzaminu zawodowego z czerwca? Jak się zalogować na konto? Sprawdź!
Egzamin zawodowy 2022: MED.03 ŚWIADCZENIE USŁUG PIELĘGNACYJNO-OPIEKUŃCZYCH OSOBIE CHOREJ I NIESAMODZIELNEJ
CKE ujawniło także zadania egzaminacyjne dla osób zdający egzamin zawodowy MED.03 ŚWIADCZENIE USŁUG PIELĘGNACYJNO-OPIEKUŃCZYCH OSOBIE CHOREJ I NIESAMODZIELNEJ. Jedno z poleceń z części praktycznej brzmi:
Po zapoznaniu się z informacjami o pacjentce przygotuj zestaw do wykonania mycia i pielęgnacji stóp pacjentce leżącej w łóżku (nie wykonuj zabiegu mycia i pielęgnacji stóp). Po przygotowaniu tego zestawu umieść go na stanowisku do wykonywania czynności higienicznych i pielęgnacyjnych i zgłoś przez podniesienie ręki gotowość do jego oceny. Po zakończeniu oceny przygotowanego zestawu zbędne materiały, przybory, środki i sprzęt odnieś do magazynu.
Następnie wykonaj kolejno:
- mycie głowy pacjentce leżącej w łóżku z zastosowaniem wanienki pneumatycznej,
- zmianę koszuli nocnej pacjentce leżącej w łóżku,
- zmianę poszwy z pacjentką leżącą w łóżku.
Egzamin zawodowy 2022: SPC.03 PRODUKCJA WYROBÓW PIEKARSKICH
Z kolei na egzaminie zawodowym praktycznym z SPC.03 PRODUKCJA WYROBÓW PIEKARSKICH jednym z jawnych zadań jest:
Wykonaj 8 sztuk rogali maślanych zgodnie z podaną recepturą i sposobem wykonania. Większość surowców niezbędnych do wykonania rogali masz odważonych zgodnie z recepturą na stanowisku egzaminacyjnym oraz w chłodziarce. Ilość mleka i jogurtu naturalnego odmierz samodzielnie. Przed przystąpieniem do odmierzania zgłoś gotowość Przewodniczącemu ZN poprzez podniesienie ręki. Jaja zostały zdezynfekowane. Wypieczone rogale ułóż na talerzu lub paterze i pozostaw na stanowisku egzaminacyjnym do oceny. Sprzętu, narzędzi i urządzeń używaj zgodnie z przeznaczeniem, przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i ochrony środowiska.
Egzamin zawodowy 2022: HGT.02 PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE DAŃ
Na podstawie zamieszczonych receptur na 4 porcje, wykonaj po 2 porcje każdej z potraw: pierogów ze szpinakiem i serem typu feta, dipu ogórkowego oraz surówki z warzyw mieszanych. Stanowisko do wykonania potraw jest wyposażone w sprzęt, naczynia i surowce. Potrzebne ilości surowców oblicz i odważ lub odmierz sam. Do wykonania potraw dobierz odpowiedni sprzęt i naczynia.
Przygotuj do wydania 2 zestawy potraw. Dobierz do sporządzonych potraw zastawę stołową i wyporcjuj w taki sposób, aby każdy zestaw zawierał gorące pierogi ze szpinakiem i serem typu feta, schłodzony dip ogórkowy oraz surówkę z warzyw mieszanych. Potrawy udekoruj.
Więcej jawnych zadań z egzaminu zawodowego znajdziesz TUTAJ.