Czy żurek i barszcz biały to to samo? Polacy nie mają pojęcia, że popełniają błąd

Żurek czy barszcz biały? Dla jednych to po prostu dwie wersje tej samej zupy, dla innych kulinarna święta wojna. Choć oba dania wyglądają podobnie i królują na wielkanocnych stołach, różni je więcej, niż mogłoby się wydawać. Sekret tkwi w zakwasie, tradycji i smaku, który potrafi podzielić rodziny i regiony.

Wielkanocny barszcz biały na podrobach

i

Autor: com/ Shutterstock Wielkanocny barszcz biały na podrobach
Super Express Google News

Żurek czy barszcz biały?

Żurek i barszcz biały to jedne z najbardziej uwielbianych zup przez Polaków - aromatyczne, sycące i nieodłącznie kojarzące się ze świętami Wielkiej Nocy. To właśnie wtedy najczęściej pojawiają się na naszych stołach, podawane z jajkiem, białą kiełbasą czy kromką świeżego chleba na zakwasie. Choć z pozoru są podobne, to wcale nie są tym samym daniem. Mimo że ich nazwy często bywają używane zamiennie, różni je znacznie więcej niż tylko sposób przyprawienia. Co dokładnie? Większość z nas nie potrafi wskazać tej różnicy, a odpowiedź wcale nie jest tak oczywista.

Czy żurek i barszcz biały to to samo?

W okresie wielkanocnym zakwasowe zupy królują na polskich stołach, a wśród nich dwie najbardziej znane to żurek i barszcz biały. Czym się od siebie jednak różnią? Po pierwsze ogromną różnicę robi tu zakwas, bowiem przy żurku przygotowywany jest on z mąki żytniej, tym samym ma mocny, kwaskowaty smak i ciemniejszy odcień. W przypadku barszczu białego natomiast zakwas powstaje mąki pszennej (czasem pszenno‑żytniej) i jest łagodniejszy, delikatniejszy oraz jaśniejszy.

Drugą istotną różnicą są składniki, które znajdziemy w zupie. W żurku podstawą jest wędzonka lub wywar z kości, włoszczyzna, obfity majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, biała kiełbasa, ugotowane ziemniaki oraz jajko na twardo. Natomiast w barszczu białym podstawą jest wywar - często wołowy lub z kości szynki, włoszczyzna, cebula, przyprawy korzenne. Co ciekawe, osoby jedzące barszcz nie dodają raczej do niego ziemniaków, a poprzestają na jajku.

Czym się różni żurek od barszczu białego?

Choć żurek i barszcz biały często bywają mylone, w wielu regionach Polski przywiązanie do jednej z tych zup jest silnie zakorzenione w lokalnej tradycji. Na południu kraju, a zwłaszcza na Śląsku, w Małopolsce i na Podkarpaciu króluje esencjonalny, kwaśny żurek na żytnim zakwasie. Z kolei w centralnej i wschodniej Polsce, m.in. na Mazowszu i Lubelszczyźnie, częściej podaje się delikatniejszy barszcz biały przygotowywany na zakwasie pszennym. Co ciekawe, w niektórych domach i regionach granica między nimi się zaciera - nazwy bywają stosowane zamiennie, a receptury łączą cechy obu zup.

Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki