Lubelszczyzna staje przed okazją, aby smak znany wyłącznie w naszym regionie pokazać szerszemu gronu smakoszy. W ramach internetowego głosowania cebularz lubelski ma szansę na zdobycie trzech znaków jakości europejskiej.
Przyznawane znaki dotyczą produktów regionalnych o wyjątkowej jakości. W przypadku każdego z nich zarówno nazwa, jak i poszczególne fazy oraz produkty i elementy potrzebne w fazie wyrabiania muszą nieodłącznie kojarzyć się z miejscem.
Europejskie znaki jakości i ochrony produktów wyjątkowych wyróżniają produkty regionalne znanego pochodzenia (dotyczą oznaczeń Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne) i produkty tradycyjne (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność).
Głosowanie
Konkurs odbywa się na stronie Trzy Znaki Smaku. Wśród 37 produktów tradycyjnych i regionalnych należy odnaleźć Cebularz lubelski i zagłosować. Aktualnie smak Lubelszczyzny prowadzi w rankingu. Głosowanie trwa do końca października.
Jak przygotować cebularz?
Nic prostszego. Wystarczy uważnie prześledzić instrukcję. Smacznego!