Tradycyjne pisanki z Lubelszczyzny: Sprawdź, jakie wzory są wciąż w modzie [ZDJĘCIA, AUDIO]

2017-04-14 12:18

Drapanki, kraszanki, nalepianki czy ażurki. Pisanek nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyczku. Jakie są te tradycyjne?

Na lubelskich straganach kolorowe jajka z przeróżnymi wzorami królują już od tygodni. Są jajka w stylu nowoczesnym, ale też barwione tradycyjnie: brązowe z łupin cebuli, niebieskie z płatków bławatka czy różowe z soku z buraka.

Charakterystyczne dla województwa lubelskiego są pisanki krzczonowskie. Pierwszym krokiem do zrobienia pisanki jest wybranie najlepszego jajka. - To jajko pisane woskiem, czyli stąd nazwa pisanki – bo pisane woskiem na jajku. Wosk jest pszczeli, później jajko jest barwione w barwnikach lub jak mówi tradycja – w obierkach z cebuli czy w korze dębowej. Są na nich tradycyjne wzory, jak: wiatraki, ślimaki, gałązki czy pawie piórka – opowiada Bogumiła Wójcik, twórczyni ludowa.

Przygotowanie jednej pisanki trwa około godziny. Można zrobić ją na jajku kurzym, gęsim, a nawet strusim.

Posłuchaj, jakie są tradycyjne, lubelskie pisanki. Materiał przygotował Adam Tykło, reporter Radia ESKA.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE