Na lubelskich straganach kolorowe jajka z przeróżnymi wzorami królują już od tygodni. Są jajka w stylu nowoczesnym, ale też barwione tradycyjnie: brązowe z łupin cebuli, niebieskie z płatków bławatka czy różowe z soku z buraka.
Charakterystyczne dla województwa lubelskiego są pisanki krzczonowskie. Pierwszym krokiem do zrobienia pisanki jest wybranie najlepszego jajka. - To jajko pisane woskiem, czyli stąd nazwa pisanki – bo pisane woskiem na jajku. Wosk jest pszczeli, później jajko jest barwione w barwnikach lub jak mówi tradycja – w obierkach z cebuli czy w korze dębowej. Są na nich tradycyjne wzory, jak: wiatraki, ślimaki, gałązki czy pawie piórka – opowiada Bogumiła Wójcik, twórczyni ludowa.
Przygotowanie jednej pisanki trwa około godziny. Można zrobić ją na jajku kurzym, gęsim, a nawet strusim.
Posłuchaj, jakie są tradycyjne, lubelskie pisanki. Materiał przygotował Adam Tykło, reporter Radia ESKA.