Jak się okazuje, przygotowanie kiszonej kapusty, która była z wielu powodów bardzo ważnym składnikiem na włościańskich stołach, było nie tylko obowiązkiem, ale i przyjemnością. Dlaczego? Z sąsiadami zawsze milej i łatwiej się pracowało, a do tego jeszcze porozmawiało. - Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokazali obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty – w główkach, a także posiekanej - informują organizatorzy. Zobaczcie zdjęcia i film.
Powrót do przeszłości
"Obieraczki kapuściane" w Muzeum Wsi Lubelskiej. Pokaz tradycyjnego kiszenia kapusty [WIDEO]
2023-10-02
11:26
Muzeum Wsi Lubelskiej po raz kolejny przeniosło nas w czasie. Tym razem w Skansenie odbyły się "obieraczki kapuściane". Zobaczcie naszą relację z tego wydarzenia.