Młodzi cukiernicy z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie zdobyli Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2016. Dzięki temu lublinianie po raz pierwszy zakwalifikowali się do finału Pucharu Mistrzostw Świata. Zanim pojadą do Rimmi we Włoszech potrzebują wsparcia.
Posłuchaj, jak zawodnicy się przygotowują do mistrzostw. Rozmawiał z nimi Mateusz Kasiak, reporter Radia ESKA.
Adepci sztuki cukiernictwa cały czas przygotowują się do zawodów. Agata Wolfram i Renata Buczek pod okiem mistrza cukiernictwa Tomasza Machonia ćwiczą wykonanie tortów, pralin, eksponatów z czekolady i karmelu, czekoladowych deserów, bankietówek oraz deserów lodowych. Te właśnie wyroby będą przygotowywać w trakcie dwudniowych zawodów w Rimini, a prace powinny nawiązywać do tematu mistrzostw „Planeta Fantazja”.
Oni mają zdolności, Ty możesz pomóc
Uczennice z Lublina będę reprezentować zarówno kraj, województwo lubelskie, sam Lublin oraz zawód cukiernika. Zanim jednak wyjadą to potrzebują wsparcia.
Koszt uczestnictwa w mistrzostwach świata wynosi 50 000 zł. i obejmuje wpisowe, dojazd, zakwaterowanie w Rimini we Włoszech, surowce i materiały cukiernicze, przesyłkę sprzętu cukierniczego, stroje dla drużyny, przygotowanie do mistrzostw, szkolenia w profesjonalnych firmach cukierniczych, materiały promocyjne.