Cukier Lukier to miejsce dla wszystkich fanów słodkości. W lubelskiej Cukierkowni powstają ręcznie wyrabiane cukierki karmelki oraz lizaki. Cały proces twórczy możecie zobaczyć na własnych oczach i wziąć w nim udział.
Zobacz, jak wygląda tworzenie lizaków. Materiał przygotowali reporterzy Radia ESKA.
Jak powstają miłosne słodycze?
- Najważniejsze jest zagotowanie masy, która musi osiągnąć 150 stopni. W jej skład wchodzi cukier, woda i syrop glukozowy. Tylko trzy składniki wystarczą do zrobienia cukierków i dużo miłości – mówi Justyna Hałas, cukiernik i właściciel Cukier Lukier w Lublinie. - Po zagotowaniu wystarczy masę wylać na blat chłodzący, dodajemy kolorki, które mamy naturalne w użyciu i później tylko samymi rączkami wyrabiamy całą masę, dodajemy powietrza i lepimy określony wzorek – opowiada Hałas.
Cały proces powstawania słodyczy jest dość długi. Na powstanie samej masy potrzeba około pół godziny, wyrobienie lizaka trwa zaledwie kilka sekund. W Cukier Lukier możecie stworzyć słodkości w prawie dowolnym smaku. - Mamy 50 różnych smaków do wyboru: i słodkie, i kwaśne i bardziej nietypowe. Dla każdego coś dobrego się znajdzie – zapowiada cukierniczka.
Polecany artykuł:
W pokazach i warsztatach mogą wziąć udział dorośli i dzieci. Można stworzyć słodkości o dowolnym kształcie i smaku. W Cukier Lukier organizowane są warsztaty szkolne, pokazy firmowe i wieczory panieńskie. A rozmiar słodkości zależy wyłącznie od fantazji uczestników.
Słodka zabawa w Cukier Lukier kosztuje od kilku do 40-50 złotych od osoby.