Lubartowska 77 w Lublinie... Halę zbudowano w 1913 roku. Inwestor - Czech, który przyjechał kilkadziesiąt lat wcześniej do Lublina z USA był czołowym producentem wag w Polsce i Europie. - Do około 1919 roku działalność przedsiębiorstwa przebiegała bez zakłóceń, opierając się w dużym stopniu na eksporcie, głównie na wschód, gdzie oferowano wagi stołowe, dziesiętne, osobowe i wagonowe. Trudności w pozyskiwaniu nowych rynków zbytu spowodowały postępujący upadek, u progu ogólnego kryzysu lat 30 - czytamy na stronie Teatru NN. - W 1947 roku obiekt został upaństwowiony i utworzono Lubelskie Fabryki Wag.
Przepis na mazurek wielkanocny
W takim to niesamowitym miejscu zadomowiły się Jarmarki Lubelskie. W sobotę, 5 kwietnia czuć już było Wielkanocą. I to dosłownie, bowiem pani Alicja Woźniak, doświadczona cukierniczka z Nasutowa pod Lublinem wspólnie z Patrycją Gromaszek pokazały, jak robić najpyszniejsze mazurki na świecie. I to takie zdrowe, nieprzesadnie słodkie! Zrobiły mazurki z mąki orkiszowej, na masełku. Zapachy dobywające się z pieca powalały, a mazurki już "na gotowo", prezentowały się wyjątkowo pięknie.

i
- Kruchy spód, na wierzch dałyśmy dżem z borówką i z jabłkiem, bez cukru, do tego krem na bazie mascarpone i jogurtu naturalnego - tłumaczą panie cukierniczki zapewniając, że to niezbyt trudne do wykonania (powiedzmy 5/10) ciasto, które zostało dopracowane w najmniejszych szczegółach. Przepis ma co najmniej 30 lat! - Zawsze wychodzi, jest smaczny, nie kruszy się, można stosować go do innych kruchych ciast! - chwalą wypiek.
Najlepszy mazurek na świecie? Ten przepis ma 30 lat!
Przepis na ciasto:
- 45 dag mąki orkiszowej jasnej
- 12 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 6 żółtek
Połączyć składniki suche z masłem, gdy zacznie się zagniatać dodać żółtka.
Krem:
- 250 g mascarpone
- 3/4 puszki kajmaku
- 2 łyżki jogurtu
Wszystko połączyć rózgą.
Upieczone ciasto wystudzić, wyłożyć dowolny dżem i gotowy krem, dekorować według uznania.