W ostatnim czasie na Lubelszczyźnie nie odnotowano ognisk zatruć. Inspektorzy cały czas przypominają o zasadach przechowywania i przygotowywania pokarmów. Podczas upałów ryzyko wystąpienia bakterii znacząco wzrasta.
- Nabywając żywność przy tak wysokich temperaturach trzeba patrzeć na etykiety i zwracać uwagę na to, w jakich warunkach produkty powinny być przechowywane. Artykuły łatwo psujące się przechowujemy w lodówce, mrożonki jak najszybciej chowamy do zamrażarki, a warzywa i owoce dokładnie myjemy - przypomina Anna Strzyż, zastępca lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie.
Zaleca się robienie zakupów tylko w pewnych sklepach i punktach. Należy też zwracać szczególną uwagę na daty przydatności do spożycia, a także przechowywać produkty zgodnie z zaleceniami producentów. Bakterie salmonelli wywołują bóle brzucha i głowy, wymioty oraz biegunkę.
Posłuchaj, jak odpowiednio przechowywać żywność. Podstawowe zasady przypomina Anna Strzyż z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie: