Otwarcie restauracji w Lublinie. Kiedy i gdzie będziemy mogli zjeść na mieście?

i

Autor: pixabay.com/Pexels

Otwarcie restauracji w Lublinie. Kiedy i gdzie będziemy mogli zjeść na mieście?

2020-05-13 13:31

Epidemia koronawirusa w Polsce słabnie (nie licząc Śląska), a rząd znosi kolejne ograniczenia wprowadzone na czas epidemii. Kiedy otwarcie restauracji w Lublinie? Lokale już deklarują gotowość i zapewniają, że czekają na gości. Kiedy będziemy mogli zjeść na mieście?

Otwarcie restauracji w Lublinie będzie możliwe od 18 maja. Rząd podał konkretny termin otwarcia lokali gastronomicznych. Już nie tylko jedzenie na dowóz, ale też na miejscu, zwłaszcza w ogródkach „piwnych”.

Zobacz:

Rząd otwiera restauracje, ale też w ograniczonym zakresie. Zjemy w restauracjach, ale też (przede wszystkim) w ogródkach pizzerii, knajpek i pubów – zwłaszcza na świeżym powietrzu i przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności i bezpieczeństwa.

Od 18 maja będziemy mogli zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej) – informuje Kancelaria Premiera. Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.: limit osób w lokalu (na jedną osobę muszą przypadać co najmniej 4 m2), do tego dezynfekcja stolika po każdym kliencie i zachowanie dwóch metrów odległości między stolikami.

Kiedy otwarcie restauracji w Lublinie? Lokale już się szykują!

Otwarcie restauracji będzie możliwe od 18 maja. Wiele lokali nie zamierza czekać ani dnia dłużej i już zapowiada niezwłoczny powrót do pracy „stacjonarnej”, a nie tylko na dowóz.

Chodzą słuchy, że 18 maja moglibyśmy odpalić ogródek. Z kim byśmy się zobaczyli? – pytała już kilka dni temu załoga „U Fotografa”. – Krążą plotki, że w przyszłym tygodniu spotkania na ogródku w Rynku będą legalne... Kto się nie może doczekać? Bo my na pewno... – deklarował zespół pizzerii „Rynek 5”. Podobnych wpisów w sieci nie brakuje.

Już wkrótce restauracje zaczną „oficjalnie” zapraszać swoich klientów. Pamiętajcie, by wybierając się do nich przestrzegać zasad bezpieczeństwa i stosować się do reguł wprowadzonych w danym lokalu – dla bezpieczeństwa i „spokoju” swojego i innych. Warto wcześniej zarezerwować stolik, bo zainteresowanie jedzeniem na mieście może być znacznie większe niż zwykle.

Super Raport 12 V (goście: Miller, Zuber)