Placki ziemniaczane tradycyjne
Potrzebujesz:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstawić na 5 minut, odlewając nadmiar soku. Dodać mąkę, startą cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać porcje masy i formować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na ręczniki papierowe i podawać od razu, najlepiej posypane solą morską.
Placki ziemniaczane tradycyjne z sosem
Potrzebujesz:
1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 jajko
sól
olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstawić na 5 minut, odlewając nadmiar soku. Dodać mąkę, startą cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać porcje masy i formować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na ręczniki papierowe i podawać od razu, najlepiej posypane solą morską.
Podczas podawania warto polać placki sosem pieczeniowym lub pieczarkowym w zależności od upodobań.
Placki ziemniaczane po włosku
SKŁADNIKI
- 4 średnie ziemniaki
- 100 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 4 plastry wędzonego żółtego sera
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odsącz nadmiar płynu z zetrzymanych ziemniaków, najlepiej używając sitka lub gazy.
- W dużej misce połącz zetrzymane ziemniaki, szynkę, natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aby utworzyć jednolite ciasto.
- Rozgrzej na patelni olej na średnim ogniu.
- Na rozgrzaną patelnię, łyżką nakładaj porcje ciasta, formując placki o średnicy około 10-12 centymetrów. Upewnij się, że placki są cienkie i równomiernie rozprowadzone na patelni.
- Na każdy placek połóż plasterek wędzonego żółtego sera. Nakryj plasterkiem sera kolejną porcję ciasta, aby przykryć ser.
- Smaż placki na złoty kolor z obu stron, około 3-4 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu, odłóż placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- Podawaj placki ciepłe, maczając je w majonezie lub ulubionym sosem.
Placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem
Sugerując się przepisem na tradycyjne placki, jeśli chcesz do przygotowanej mieszanki możesz dodać również jedną startą marchewkę i lekko podsmażony boczek. Takie połączenie zasmakuje każdemu domownikowi!
Placek po węgiersku
Składniki:
- 4–5 ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- gulasz wołowy lub paprykowy sos do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku, wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, polane aromatycznym gulaszem lub sosem paprykowym.
Placki ziemniaczane z fasolką
Placki ziemniaczane można również podawać z fasolką po bretońsku, która dodaje aromatu. Fasolkę możesz przygotować samodzielnie lub użyć gotową z puszki.
Placki ziemniaczane z krewetkami
Placki można również podawać z krewetkami. Wystarczy, że dodasz je do przygotowanej wcześniej masy, usmażysz i gotowe.
Placki ziemniaczane na słodko
Składniki:
- 4–5 ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder, cynamon, owoce lub dżem do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku. W misce wymieszać z jajkiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, z cynamonem, świeżymi owocami lub ulubionym dżemem.
Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym
Wędzonego łososia dodawaj do smażących się już placków na patelni.
Placki ziemniaczane z cukinią
Składniki:
- 3–4 ziemniaki
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku. W misce wymieszać z jajkiem, mąką oraz przyprawami. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu, najlepiej z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.