Przepisy na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane tradycyjne

Placki ziemniaczane tradycyjne

Potrzebujesz:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstawić na 5 minut, odlewając nadmiar soku. Dodać mąkę, startą cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać porcje masy i formować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na ręczniki papierowe i podawać od razu, najlepiej posypane solą morską.

Autor: Kritchai7752/ Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Placki ziemniaczane tradycyjne z sosem

Placki ziemniaczane tradycyjne z sosem

Potrzebujesz:

1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 jajko
sól
olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do dużej miski. Odstawić na 5 minut, odlewając nadmiar soku. Dodać mąkę, startą cebulę, jajko i sól, a następnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać porcje masy i formować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu 2–3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładać na ręczniki papierowe i podawać od razu, najlepiej posypane solą morską.

Podczas podawania warto polać placki sosem pieczeniowym lub pieczarkowym w zależności od upodobań.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Placki ziemniaczane po włosku

Placki ziemniaczane po włosku

SKŁADNIKI

  • 4 średnie ziemniaki
  • 100 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 plastry wędzonego żółtego sera
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Odsącz nadmiar płynu z zetrzymanych ziemniaków, najlepiej używając sitka lub gazy.
  • W dużej misce połącz zetrzymane ziemniaki, szynkę, natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aby utworzyć jednolite ciasto.
  • Rozgrzej na patelni olej na średnim ogniu.
  • Na rozgrzaną patelnię, łyżką nakładaj porcje ciasta, formując placki o średnicy około 10-12 centymetrów. Upewnij się, że placki są cienkie i równomiernie rozprowadzone na patelni.
  • Na każdy placek połóż plasterek wędzonego żółtego sera. Nakryj plasterkiem sera kolejną porcję ciasta, aby przykryć ser.
  • Smaż placki na złoty kolor z obu stron, około 3-4 minuty z każdej strony.
  • Po usmażeniu, odłóż placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  • Podawaj placki ciepłe, maczając je w majonezie lub ulubionym sosem.
Autor: Pexels.com
Rozwiń
Placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem

Placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem

Sugerując się przepisem na tradycyjne placki, jeśli chcesz do przygotowanej mieszanki możesz dodać również jedną startą marchewkę i lekko podsmażony boczek. Takie połączenie zasmakuje każdemu domownikowi!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Składniki:

  • 4–5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • gulasz wołowy lub paprykowy sos do podania

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku, wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, polane aromatycznym gulaszem lub sosem paprykowym.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Placki ziemniaczane z fasolką

Placki ziemniaczane z fasolką

Placki ziemniaczane można również podawać z fasolką po bretońsku, która dodaje aromatu. Fasolkę możesz przygotować samodzielnie lub użyć gotową z puszki. 

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Placki ziemniaczane z krewetkami

Placki ziemniaczane z krewetkami

Placki można również podawać z krewetkami. Wystarczy, że dodasz je do przygotowanej wcześniej masy, usmażysz i gotowe.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Placki ziemniaczane na słodko

Placki ziemniaczane na słodko

Składniki:

  • 4–5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder, cynamon, owoce lub dżem do podania

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku. W misce wymieszać z jajkiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, z cynamonem, świeżymi owocami lub ulubionym dżemem.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym

Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym

Wędzonego łososia dodawaj do smażących się już placków na patelni. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 3–4 ziemniaki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku. W misce wymieszać z jajkiem, mąką oraz przyprawami. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu, najlepiej z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
placki ziemniaczane z blendera
Placki ziemniaczane
Placki idą w odstawkę! Racuchy ziemniaczane zostają nowym królem kuchni
Uwielbiam ten przepis! Placki ziemniaczane z mięsem i soczewicą zawsze się sprawdzają
Jeden składnik wystarczy, by placki ziemniaczane były idealne. Zetrzyj na tarce i gotowe
Placki ziemniaczane
Bramboraki – placki ziemniaczane z twistem. Wystarczy dodać dwa składniki, a smak cię zaskoczy
Placki ziemniaczane z grzybami
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? To możliwe! W duchu zero waste i bez wysiłku
Placki ziemniaczane po włosku. Danie z ziemniaków a'la włoska pizza
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email