Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia PRL

Kuchnia PRL

Co królowało na stołach w okresie PRL-u? Uwaga, możecie się zdziwić!

Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe & (3)
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jedzenie w okresie PRL-u

Jedzenie w okresie PRL-u

Czasy PRL-u nie były łatwe, bowiem brakowało produktów w sklepach. Gotowanie posiłków było więc nie lada wyzwaniem.

Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Stołówki w okresie PRL-u

Stołówki w okresie PRL-u

Na różnego rodzaju stołówkach nie było menu. Osoby, które przychodziły, musiały więc zadowolić się tym, co akurat udało się zrobić kucharkom bądź kucharzom z dostępnych produktów.

Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Galareta przysmakiem PRL-u

Galareta przysmakiem PRL-u

W czasach PRL-u niemalże w każdym barze królowała galareta z nóżek wieprzowych, nazywana często meduzą z lornetą.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Flaki

Flaki

Przygotowanie flaków w PRL-u było wyzwaniem, lecz zdarzało się, że kucharze mieli wystarczająco składników.

Źródło: Agnieszka Kukiela
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ozory

Ozory

Dziś wywołują obrzydzenie, lecz w przeszłości każdy je kochał. Ozory, czyli ugotowane i pokrojone w cienkie plastry języki wieprzowe, zalane aromatyczną galaretą.

Źródło: Andrzej Zygmuntowicz
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zupa owocowa

Zupa owocowa

Niezbyt smaczna zupa owocowa do dziś jest zmorą wielu osób.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Mortadela w panierce

Mortadela w panierce

Mortadela w panierce miała zastąpić dobrej jakości mięso.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Chleb w jajku

Chleb w jajku

Chleb z cukrem
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wodzianka

Wodzianka

Wodzianka była hitem! Zupa przygotowana z wody i chleba robiła swego czasu furorę!

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kogel-mogel

Kogel-mogel

Dziś kogel-mogel odszedł poniekąd w niepamięć, bowiem wzrosła świadomość i ludzie boją się zakażeniem bakteriami salmonelli. W PRL-u jednak surowe żółtka jaj wymieszane z cukrem robiły furorę.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Makaron z owocami

Makaron z owocami

Co prawda, to danie przygotowuje się nawet dziś, lecz w PRL-u było spożywane o wiele częściej.

Źródło: Shuttertock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia w okresie PRL-u

Kuchnia w okresie PRL-u

Jak widać więc, czasy PRL-u nie były łatwe i nawet w kuchni ludzie musieli poniekąd eksperymentować.

Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia w okresie PRL-u

Kuchnia w okresie PRL-u

Mimo to, większość osób owy okres wspomina z nostalgią oraz uśmiechem na ustach.

Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia w okresie PRL-u

Kuchnia w okresie PRL-u

Dajcie znać na naszych social mediach, czy skusilibyście się na któreś z powyższych dań.

Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia PRL

Kuchnia PRL

Kuchnia PRL
Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia PRL

Kuchnia PRL

Kuchnia PRL
Źródło: Narodowe Archiwum Cyfrowe
Rozwiń
Powrót
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email