Kuchnia PRL
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia PRL

Kuchnia PRL

Co królowało na stołach w okresie PRL-u? Uwaga, możecie się zdziwić!

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe & (3)/ Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jedzenie w okresie PRL-u

Jedzenie w okresie PRL-u

Czasy PRL-u nie były łatwe, bowiem brakowało produktów w sklepach. Gotowanie posiłków było więc nie lada wyzwaniem.

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Stołówki w okresie PRL-u

Stołówki w okresie PRL-u

Na różnego rodzaju stołówkach nie było menu. Osoby, które przychodziły, musiały więc zadowolić się tym, co akurat udało się zrobić kucharkom bądź kucharzom z dostępnych produktów.

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Galareta przysmakiem PRL-u

Galareta przysmakiem PRL-u

W czasach PRL-u niemalże w każdym barze królowała galareta z nóżek wieprzowych, nazywana często meduzą z lornetą.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Flaki

Flaki

Przygotowanie flaków w PRL-u było wyzwaniem, lecz zdarzało się, że kucharze mieli wystarczająco składników.

Autor: Agnieszka Kukiela/ Reporter
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ozory

Ozory

Dziś wywołują obrzydzenie, lecz w przeszłości każdy je kochał. Ozory, czyli ugotowane i pokrojone w cienkie plastry języki wieprzowe, zalane aromatyczną galaretą.

Autor: Andrzej Zygmuntowicz/ Reporter
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zupa owocowa

Zupa owocowa

Niezbyt smaczna zupa owocowa do dziś jest zmorą wielu osób.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Mortadela w panierce

Mortadela w panierce

Mortadela w panierce miała zastąpić dobrej jakości mięso.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Chleb w jajku

Chleb w jajku

Chleb z cukrem
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wodzianka

Wodzianka

Wodzianka była hitem! Zupa przygotowana z wody i chleba robiła swego czasu furorę!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kogel-mogel

Kogel-mogel

Dziś kogel-mogel odszedł poniekąd w niepamięć, bowiem wzrosła świadomość i ludzie boją się zakażeniem bakteriami salmonelli. W PRL-u jednak surowe żółtka jaj wymieszane z cukrem robiły furorę.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Makaron z owocami

Makaron z owocami

Co prawda, to danie przygotowuje się nawet dziś, lecz w PRL-u było spożywane o wiele częściej.

Autor: Shuttertock/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia w okresie PRL-u

Kuchnia w okresie PRL-u

Jak widać więc, czasy PRL-u nie były łatwe i nawet w kuchni ludzie musieli poniekąd eksperymentować.

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia w okresie PRL-u

Kuchnia w okresie PRL-u

Mimo to, większość osób owy okres wspomina z nostalgią oraz uśmiechem na ustach.

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia w okresie PRL-u

Kuchnia w okresie PRL-u

Dajcie znać na naszych social mediach, czy skusilibyście się na któreś z powyższych dań.

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia PRL

Kuchnia PRL

Kuchnia PRL
Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kuchnia PRL

Kuchnia PRL

Kuchnia PRL
Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Kuchnia PRL
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email